söndag 8 februari 2015

Viktigt för barnen!

För att säkerställa barnens hälsa och arbetsmiljö finns dessa riktlinjer:


Nötförbud
Barn- och utbildning i Sundsvalls kommun har antagit ett generellt förbud mot alla trädnötter (följ länk), jordnöttermandel och sesamfrö i kommunens alla skolor. Anledningen är att vi på alla sätt ska undvika olyckstillbud med risk för livshotande allergiska reaktioner för våra elever.

Pälsdjur
För att halten av allergen från pälsdjur ska hållas på så låg nivå som möjligt i lokalerna, bör barn/elever och personal undvika att bära kläder som varit kontakt med husdjur eller hästar, när man är i skolan. Har man varit i kontakt med hästar måste man förutom byta kläder, även duscha och tvätta håret.

Starka dofter
Astmatiker, allergiker och andra personer med luftvägskänslighet, kan reagera på starka dofter som parfymer och röklukt. Att sitta vid någon som nyss rökt, eller gå förbi någon med stark parfym, kan räcka för att utlösa ett astmaanfall hos en känslig person. Därför bör man undvika starka dofter när man vistas på allmänna platser.

Rökförbud
Rökning är enligt §2 i Tobakslagen förbjuden i lokaler som är avsedda för barnsomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom, samt områden utomhus vid förskolor, skolor och fritidshem.

Vad innebär det här praktiskt i skolan?
  • Ta aldrig med något ätbart med nötter i.
  • Barnen bör inte använd inte samma kläder i skolan, som när de sitter och gosar med sina katter, kaniner och hundar i hemmet.
  • Barnen får absolut inte komma till skolan direkt från stallet, utan att duscha och tvätta håret först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar