torsdag 19 mars 2015

Skydda ögonen under solförmörkelsen

Imorgon den 20 mars vid 11 -tiden på förmiddagen kommer vi att få uppleva en solförmörkelse. Att titta mot en solförmörkelse med blotta ögat innebär risker för synskador, även under den fas när solen är som mest täckt. Det är både värmestrålning och ultraviolett strålning som skadar näthinnan.


Därför rekommenderar vår skolläkare att mindre barn stannar inne under själva solförmörkelsen om det går, och att ni på förskolor och skolor informerar barn och föräldrar om risken med att titta mot solen under solförmörkelsen.

Normalt tittar ingen på solen mer än kortvarigt för att det gör ont. Vid solförmörkelse lockas man att titta på solen längre tid för det inte gör ont och ändå kan skadorna på delar av ögats näthinna speciellt gula fläcken bli livslånga.


Så här säger man på S:t Eriks Ögonsjukhus

Det är mycket farligt för ögat att titta direkt på en partiell solförmörkelse. Även om bara en procent av solen syns så är ljuset fortfarande 10 000 gånger starkare än ljuset från en fullmåne.

– Du kan skada ögonen allvarligt om du tittar rakt på en solförmörkelse, säger Anne Odergren, chefläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus. Det starka ljuset kan orsaka brännskador på näthinnan och skada de känsliga cellerna och bilda blinda fläckar, där du alltså helt tappar synen permanent. Risken är extra stor för barn.

– Vanliga solglasögon är inte tillräckligt skydd, utan du behöver använda svetsglasögon eller annat mycket mörkt glas, med ett visst inbyggt filter, om du vill titta på förmörkelsen, fortsätter Anne Odergren.

Men även om du har skyddsglasögon på dig är det farligt att titta på solförmörkelsen genom till exempel en kamera. Den fokuserar solens strålar och fungerar som ett förstoringsglas. Det innebär att det redan starka ljuset blir ännu starkare genom kameran och därmed farligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar